Saturday, May 30, 2009

hehu~

wif my sis, IKA

hohoohho..
smlm gaji abh da msk then pau die mkn kfc.. syoknye.. tu je nk ckp.. hehu~
http://www.emocutez.com

--
BAIZURA

Friday, May 29, 2009

Petua Imam Syafie


4 PERKARA UNTUK SIHAT


Empat perkara menguatkan badan
1. makan daging
2. memakai haruman
3. kerap mandi
4. berpakaian dari kapas

Empat perkara melemahkan badan
1. banyak berkelamin (bersetubuh)
2. selalu cemas
3. banyak minum air ketika makan
4. banyak makan bahan yang masam

Empat perkara menajamkan mata
1. duduk mengadap kiblat
2. bercelak sebelum tidur
3. memandang yang hijau
4. berpakaian bersih

Empat perkara merosakkan mata
1. memandang najis
2. melihat orang dibunuh
3. melihat kemaluan
4. membelakangi kiblat

Empat perkara menajamkan fikiran
1. tidak banyak berbual kosong
2. rajin bersugi (gosok gigi)
3. bercakap dengan orang soleh
4. bergaul dengan para ulama

4 CARA TIDUR

1. TIDUR PARA NABI
Tidur terlentang sambil berfikir tentang kejadian langit dan
bumi.

2. TIDUR PARA ULAMA' & AHLI IBADAH
Miring ke sebelah kanan untuk memudahkan terjaga untuk solat
malam.

3. TIDUR PARA RAJA YANG HALOBA
Miring ke sebelah kiri untuk mencernakan makanan yang banyak
dimakan.

4. TIDUR SYAITAN
Menelungkup/tiarap seperti tidurnya ahli neraka.

P/s: Kalau rajin .. Tolong sebarkan maklumat ini kepada saudara Muslim - Muslimat yang lain agar menjadi amalan kepada kita semua. Ilmu yang bermanfaat ialah salah satu amal yang berkekalan bagi orang yang mengajarnya meskipun dia sudah mati.

--
BAIZURA

Thursday, May 28, 2009

ape hikmahnye??

mongok btol la.. apsal la malang naseb aku hrni?? isk3 ape la hikmahnye ek? suke ati je langgo bontot aku.. punye la aku jge bagai nk rak.. skrg da calar.. adoyai.. cmne la mamat tu bawak kete.. bwk perdana, bini kt sblh cm bgs je.. klu bujang aku xheran.. hahahaha.. seb baik calar sket.. klu x aku mntk ganti rugi + lunch aku.. hoohoohoho.. pak kal mood aku elok hrni ko lps la.. sok2 jmpe lg siap ko.. masuk ni da 2x org langgo bontot aku.. hrtu mr is yg kne skrg sian kt mr sona lak.. uwaaaaaaaghhh.. ape la naseb.. name je amek lesen tp xde ksedaran sivik lgsg.. lesen terbang la tu.. bwk kete cm kt litar lumba.. ape igt ko teror sgt ke?? ade bran racing ngn aku la.. apa la.. tp aku tgk bonet kete dpn die mmg teruk la.. aku igt sbb die langgo bontot aku.. seb baik la klu x aku lak yg kne melabur.. haram btol.. sah2 mamat ni suke langgo bontot org.. xpe la sok2 org len langgo bontot die lak br die tau cmne rsnye.. wekkkkkkkkkkk =p

--
BAIZURA

Perutusan Raja Sehari

Guyz.. ni ade lg 1 jmputan..nk jd raja shari..huhu..so sape2 yg knal bakal pgntin ni dijemput utk mhadiri jmputan beliau pada ahad ni 31052009 (umh perempuan)..



aku pun lgsg xknal pgantin ni..tp di atas jmputan ekslusif dr kazen2 beliau yg merangkap mbe2 skola rendah ku, fazila tajul urus & rokiah hashim yg dtg rmh aku semalam, i try bwk mbe2 yg pegi mjlis sharina nti utk sggah skali ke mjlis ni..wah dats mean 2x mkn free, aku pun makin 'sehat' la nmpknye.. hohoho..


Selamat pengantin br 4 TEHA..

P/s: sowi to sharina..kad ko ilang lew..nth mne aku cmpak..heehe

--

BAIZURA AR

Bakal Pengantin.. Be Carefullll~

Pg td sampai opis je tewos bkk emel..pastu tpandang emel membe ni, tewos rs nk bkk..title die "Najis Besar..(hai..pengantin..)".. cam menarik je..bile aku bace mmg tgelak gak tp dlm ati je..takut bos igt aku sewel gelak srg2.. ni aku copy kan tuk tatapan sume..hehe..slmt thibur n slmt bekerja..
http://www.emocutez.com

Pengantin sengal..

Pada cuti hari minggu yang lalu, aku menghadiri Satu Majlis akad nikah kawan pada kawan ku. Waktu tu aku bercuti dikampung dia. Jadi bila ada kenduri macam tu dia pun pergi dan ajak aku sekali. Aku pun ikut sama.

Masa tu majlis akad nikah tu dijalankan diruang tamu. Ramai orang aku tengok, sambil duduk bersila mengelilingi tok kadi dan pengantin lelaki. Dahsyat, pengantin tu duduk atas bantal macam raja. Aku jarang tengok majlis macam nih.

Jadi masa bersila tu, aku pun mengesot sikit2 untuk dengar apa yang tok kadi akan tanya. Rupanya macam2 jugak tok kadi tanya. Tapi ada satu soalan yang menyebabkan aku malu besar..?

Tok kadi tanya pasal satu hari berapa kali kene sembahyang, dengan lajunye mamat pengantin tu jawab "lima". Tok kadi tanya lagi, bagi contoh2 najis kecil, dia pun jawap kencing baby yang kecik2 lagi. Tok kadi pun angguk ler, jadi aku rasa jawapan tu ok la kut. Tok kadi tanya lagi contoh najis besar , mamat tu mula dah panik, jeling kiri, jeling kanan, mula tengok syiling, aku rasa macam nak tolong je mamat pengantin tu? bukannye susah, jawapannya anjing ngan babi je..tapi mamat tu dah mula berpeluh jantan keluar kat dahi? tok kadi mula senyum?

Aku sebut dalam hati moga2 dia dengar 'anjing ngan babi la hoi', tapi rupanya aku cakap dalam hati dia tak dengar. Aku tak tahu apa yang jadi selepas itu, kerana majlis tu jadi kecoh kerana ramai orang yang berada disekeliling majlis tu sambil minum air sirap, tersembur keluar minuman tu terkena baju ramai orang, aku pun sama, masa tu aku tengah minum sirap tu, tiba2 aku semburkan balik, dah kene member kat tepi2, kecoh jadinya, aku pegang mata aku, penuh dengan air mata.

Yang aku ingat masa tok kadi tanya tentang contoh najis besar kat pengantin tu keadaan senyap sunyi? tapi bila pengantin tu jawap " Taik Gajah " suasana jadik hingar bingar dengan gelak ketawa orang yang dah tak boleh tahan, nak control macamana? taik gajah? besar betul..nak2 bila gajah makan durian.

sent by my fwen..
azura arbaee, noorazura@macid.com.my

--
BAIZURA AR

sakit pewot..

Today aku sakit pewot..mkn sambal nasi lemak pg td..nth ape la yg ditaruknye kt dlm smbal tu..smpi memulas pewot aku..then aku pecut 120km kt hgway..sbb da separuh jln br terasa..hahaha..tetibe dlm aksi pecut memecut tu aku nmpk kelibat..cm seram lak bunyiknye..kelibat cicakman la..kt tepi jln tu tgh menyaman lori..lebeh muatan la kut..seb baik die xnmpk aku..klu x melayang la wit gaji bln dpn..hehe..ni pun br smpi opis sbnrnye..ok la smbg jap lg..phm2 je la..hehu..

http://www.emocutez.com


--
BAIZURA AR

Tuesday, May 26, 2009

SKTM

Da lame aku xjengah blog aku sndiri..kui3..mne x nye, asik usha blog org len je..tp xpe, tu pun sbhagian komitmen aku gak..mggu ni cik sharina akhsan nk naik pelamin ngn kakak die..TGGU KAMI!! heheh..xsabo rasenye..tu yg bz dok planning ngn mbe2 len..konvoi reramai bley wat reu skali..da tu bakal pgantin lak gtau die jmput ckgu kesayangan kite, ckgu rozali subandi..n ckgu padli guru klas aku time drjh 3 (dwg ni ckgu yg garang..sorg ngajo bm sorg lg math) igt lg, smpi patah2 pmbaris pjg kaler kuning tu..aku rs skola da byk sapot pmbaris tu..bayangkan la 1bln je dkt 5-6btg patah..sbb rmi xlepas markah karangan punye psl je..sape 80% ke ats selamat la..hehe..tu blom lg kalu salah spell..tgk la klu time tu bln julai, kne salin pkataan tu 700x..mak aih kejang tgn aku..sbb aku mmg slalu salah spell..hohohohooh..tu klu ngn ckgu rozali..die pun da lame kawen..nth2 da bduyun anak die..he3..klu ckgu padli lak time die msk je lg dasat..lps bg salam je, terus bace sifir 1 smpi 9 rmi2..xsmpat nk duduk pun..sbb kdg2 ade gak kne denda bdiri smpi klas die abes br bleh duduk..bayangkan lah~ tp sbb tu jugak la aku yg dr mengong bab2 math ni terus jd pandai sket la..hehehe..byk sgt kenangan ngn ckgu2 skola rendah dlu..lom msk kengkawan lg..10thn pun lom tentu crite tamat..hehe..tp pe2 pun xsabo nk jmpe dwg ahad ni..mntk2 la dwg dpt dtg..cmne la muke msg2 ek..jgn ckgu bwk pmbaris tu suda la..kui3..

p/s: teringat cikgu intan zalinda, darjah 1-2 cemerlang..miss her so much..



--
BAIZURA AR

Saling Mengingati

Kubur Setiap Hari Menyeru Manusia Sebanyak Lima (5) Kali …

1. Aku rumah yang terpencil, maka kamu akan senang dengan selalu membaca Al-Quran.
2. Aku rumah yang gelap, maka terangilah aku dengan selalu soat malam.
3. Aku rumah penuh dengan tanah dan debu, maka bawalah amal soleh yang menjadi hamparan.
4. Aku rumah ular berbisa, maka bawalah amalan Bismillah sebagai penawar.
5. Aku rumah pertanyaan Munkar dan Nakir, maka banyaklah bacaan “Laa ilahaillallah, Muhammadar Rasulullah”, supaya kamu dapat jawapan kepadanya.

Lima Jenis Racun dan Lima Penawarnya

1. Dunia itu racun, zuhud itu ubatnya.
2. Harta itu racun, zakat itu ubatnya.
3. Perkataan yang sia-sia itu racun, zikir itu ubatnya.
4. Seluruh umur itu racun, taat itu ubatnya.
5. Seluruh tahun itu racun, Ramadhan itu ubatnya.

Nabi Muhammad S.A.W bersabda “Ada 4 di pandang sebagai ibu”, yaitu :

1. Ibu dari segala UBAT adalah SEDIKIT MAKAN .
2. Ibu dari segala ADAB adalah SEDIKIT BERBICARA.
3. Ibu dari segala IBADAT adalah TAKUT BERBUAT DOSA.
4. Ibu dari segala CITA CITA adalah SABAR. Ingatlah kepada kebenaran dan kesabaran.

Beberapa kata renungan dari Al Qur’an “Orang Yang Tidak Melakukan Solat”:

1. Subuh : Dijauhkan cahaya muka yang bersinar
2. Dzuhur : Tidak diberikan berkah dalam rezekinya
3. Asar : Dijauhkan dari kesihatan/kekuatan
4. Maghrib : Tidak diberi santunan oleh anak-anaknya.
5. Isya : Dijauhkan kedamaian dalam tidurnya

--
BAIZURA AR

Sticky NOTE

http://www.emocutez.com
to all my followers & my silentz reader also..
click HERE for my wedding invitation..