Thursday, August 20, 2009

..salam ramadhan~


salam ramadhan di ucapkan kpd mak, abh, abg, adik serta keluarga tunang tsayang.. dgn ucapan 'jgn ponteng2 ye'.. hoohohooho.. cm ape je ucapan cmtu kn? hehu.. hrni tgk anak bulan.. kalu die kuar bmakne sume umat islam kt malaysia ni akan menyambut bulan ramadhan yg mulia pd esok hr.. so start mlm ni, lmpu umh2 jiran pun msti akan terang smpi pg.. mklumla nk bsahur.. aku da praktis sminggu awal da.. hehehe.. memandangkan hrni tgk anak bulan, aku pun melantak sakan la lunch td.. tgk atas meja aku tu.. tp sowi la geng, gmbo tpakse di'blurr'kan sbb ehem2.. hehehe meja ku yg amat kemas katekan.. malu i.. hehhee.. memula td nk pegi mcd.. cr drive tru tp xjmpe lak kt shah alam ni.. kfc manyak la.. tp da niat nk mamam burger kt mcd.. lgpun lunch time tgh murah.. n disebabkan xjmpe2 gak n malas nk park kete, tetibe teringat burger king kt xtreme park tu.. terus ku pandu lalu disitu dan memesan burger.. malangnye sbb xde offer wit aku pun kopak.. hahhaha tp xpe la da order pun xkan nk cabut lak.. ku t'pakse'kan diri mbayo bill.. time collect burger tu, miss cashier tu bg ice cream nth ape flavor nth.. dlm ati aku kate 'bile mase lak aku order menatang ni? aku silap order ke die slh bg order?'.. lastly die ckp ice cream tu burgerking bg free smpena bln kemerdekaan.. oic t'jawab la sgala psoalan dibenakku akhirnye.. cm tau2 je minah ni.. hehehe.. aku blk aku pun melantak la sorg2.. cm ni la khidupan aku yg xde teman sekerja.. opis ni da mcm opis bapak aku pulak.. kalu aku xkeje pun xde sape yg tau.. hohoho.. my head boss pun penah ckp dlu2.. die kate kalu aku xnk dtg opis xpe asalkn bley connect tenet dr umh.. nti la boss, satu hr nti akan ku pasang jua line tenet kt umh tu.. pakkal kt umh tu cpu da rosak.. kalu x mak aku je yg asik kongker wat maen game.. bese la suri rumah yg paling setia.. alamatnye xmakan la kami anak banak kalu die da ngadap pc jek.. hehehe.. sowi mom, ni da t'lari' tajuk asal da ni.. ape2 pun slmt b'pose kpd sume umt islam kt dunia ni waimma di mana jua kalian berada.. marila kite same2 memanfaatkan bulan yg mulia ini.. moga diberkati ALLAH swt.. amin~

serabut giler meja aku.. hahahha..

ice cream free..

Saturday, August 15, 2009

we r here


wif my sista

hohohohoo.. kami kt IRC pandan ni.. saje post entri.. tgh bushan n sambil men FB game.. tggu my planting harvest about 10minutes more.. cayok2~
http://www.emocutez.com

Thursday, August 13, 2009

Penyediaan Tepung Biskut Almond London DHIYA



Bahan2 asas
* Tepung Biskut Almond London DHIYA

Bahan2 tambahan
* 1 1/6 mentega (butter)
* 2 biji kuning telur
* 1 biji putih telur
* Sedikit esen vanilla
* Almond jangan dibuang kulit (bakar / goreng tanpa minyak)
* Almond cincang (bakar / goreng tanpa minyak)
* Paper cup

Cara-cara membuat
1. Campurkan Bahan A dan mentega, putar sebentar.
2. Masukkan kuning telur & putar lagi.
3. Masukkan putih telur, sedikit esen vanilla dan putar sebati.
4. Akhir sekali masukkan Bahan B dan putar hingga rata.
5. Ambil sedikit tepung untuk disalutkan dengan biji almond yang telah dibakar
tadi dan bentuk agar ia sedikit lonjong.
6. Susun dalam dulang pembakar dan bakar dan bakar pada suhu 170’C sehingga
kekuningan.
7. Setelah selesai, celupkan biskut tadi ke dalam coklat masakan dan letakkan
dalam paper cup dan ditabur almond cincang sebagai hiasan.
8. Biarkan coklat mengeras.
9. Simpan di dalam bekas kedap udara.

Topping Coklat :
* Coklat masakan
* Minyak masak

Masak coklat masakan secara ‘double boiler’ sehingga cair.
Masukkan sedikit minyak masak untuk mengilatkan coklat.

P/s: Dengan 1 pek Tepung Biskut Almond London Dhiya anda boleh memperolehi lebih kurang 130 biji biskut Almond London. Dengan harga yang amat murah di pasaran.. memamg tidak dapat di tempat lain. Biskut rangup sedap dan menyelerakan..

RAYA promotion price!!
RM6.50 per pack
(normal price: RM7.50)

*delivery charge*
FOC: self collect
+ charge: pickup point/post

Penyediaan Tepung Kek Coklat Lembap Dhiya


Bahan2 tambahan
* 2biji telur ayam gred B
* 1/2 cawan (125ml) minyak jagung
* 1 cawan (250ml) air ais
* Sedikit esen vanilla

Cara2 membuat (rujuk gambar di atas)
1. Ayakkan bahan B dari Pek Tepung Kek Coklat Lembab Dhiya terlebih dahulu untuk kesegaran kek
2. Campurkan bahan A dan telur, tambahkan sedikit esen vanilla
3. Pukul sehingga kembang
4. 1/2 cawan (125ml) minyak jagung @ minyak masak
5. Setelah kembang, masukkan minyak jagung pukul sebati
6. 1 cawan (250 ml) air ais
7. Kemudian, masukkan air ais sedikit demi sedikit sehingga sebati
8. Akhir sekali, masukkan bahan B dan adun sehingga sebati
9. Masukkan adunan ke dalam loyang dan bakar pada suhu 170’C dan masak lebih kurang 45-60 minit sehingga masak

Topping Coklat (lakukan sendiri)
* Coklat masakan
* Air suam

Masak coklat masakan secara 'double boiler' sehingga cair
Masukkan air suam agar coklat tersebut tidak pekat
Anggaran air sehingga coklat agak cair dan sesuai untuk disiram ke atas kek

Nota
* Kek coklat lembab enak dimakan apabila sejuk
* Tidak digalakkan makan semasa panas

P/s: Kek ni kan amat moist.. sedap sangat.. selain daripada korang buat kek bulat atau petak ke kan.. korang juga boleh buat cupcake menggunakan Tepung Kek Dhiya ini. Rasa dia x manis sangat.. balance je.. Kalo nak tau, Tepung Kek Coklat Lembab ni lah yang paling mendapat sambutan. Sebabnya dia x banyak pakai bahan. Bahan dia murah.. Senang didapati, kat dapur korang sure ada.. Semestinya sedaaaappp dan boleh buat bisnes.. ramai usahawan yang guna tepung nie untuk perniagaan mereka.. bagi yang dah mencuba pasti tau apa rasa dia.. anda bila lagi?? cpt2 dapatkannya sekarang~ :D

RAYA promotion price!!
RM6.50 per pack
(normal price: RM7.50)

*delivery charge*
FOC: self collect
+ charge: pickup point/post

Monday, August 10, 2009

convocation


waduh2.. smlm punye konvo punye la pnat.. walaupun aku teman mai je tp mmg besh giler sbb dpt jmpe ramai mbe2 seangkatan yg amek degree.. congrate all of u guyz.. xsia2 la aku pegi n even xpat masuk hall skalipun.. happening giler lobby hotel tu.. dpt lak geng skepala ngn mak2 my junior.. thx makcik ull mmg besh!! ngeeee..
http://www.emocutez.com

kemas2 tuk check out

menunggu sang puteri bersiap

abah n mai

hr sbtu dwg gerak dr kota tinggi tgh2 mlm n smpi umh aku pkul 8stgh.. pastu aku ikut dwg g shopping kt sacc mall shah alam.. dpt gak beli baju raye selai.. thx to abh mai sbb blanje.. pas tu ktrg gerak g shangri-la tuk tnye bilik tp da full book yg tinggal harviest price je about RM1k ++ just for 1 nite.. padahal nk msk pun da ptg.. sok pg2 cnfirm da check out.. wat rugi je.. then cr punye cr nk dkt 5-6 hotel sume da full.. rupenye br teringat sbb kt kl skrg ramai foreigner tgh wat tilawah antarabangsa.. patut la smpi ade hotel yg over booked bagai.. hohooho.. n 4 last my dedy dpt gak cr bilik.. thx god~ dlm kpenatan ktrg check in dlm pkul 6stgh kt corus hotel.. bilik nye xde la bsr sgt but stil nice sbb ade anjung for executive room.. mlm tu dpt la kami mcuci mata sbb btol2 dpn nasi kandar pelita n sblh klcc.. hohhooho.. smpat gak dwg shopping lg mlm tu smpi kedai sume tutup br kami beransur.. maklum la bkn senang nk ajak abh mai tu jalan2 sbb bz ngn biznes sate nye.. hehehhe.. pas mamam nasi kandar kitrg pun msk tdo..

xcited mngalahkan mai

graduan xpired

lega afta selesai

pg esoknye kami sume bgn pkul 6.. mai la yg paling awal pkul 5stgh.. maklum la xcited n byk bnde nk wat.. ngn make up la baju la.. bese la ppuan kan.. hehehehe.. kul 8 smpi shangri-la je org da rmi cm semut api ngot nget ngot nget.. bising mngalahkan pasar tani gitu.. hoohohoho.. aku pun tggu kt lobby ngn mak2 my junior, adek nurul n dila.. seb baik dwg ade bley gak wat kawan sbb da xpat nk msk hall.. then bile my dedy dpt kuar dr hall tu sempat la kitrg menge'teh' jap kt burger king.. smbil beli roses n bear tuk mai.. lawo kan pinky roses tu.. heheh.. pas da abes ceremony sume kitrg pun gerak blk sbb da ptg.. takut lewat sgt lak dwg nk blk kota smule.. pas anto aku blk, dwg pun terus gerak blk..
http://www.emocutez.com

kami..

tema merah putih itam

roses n bear

huh? ..entity??

tumpang sekaki..huhu

Monday, August 3, 2009

vote me plez..


hi all.. contest 'photo paling cun' yg aku gtau korg last week da publish.. so aku mgharapkan undian u'll tuk vote aku plez (muka xmalu time nih..hohohooh).. vote la aku sblm undian ditutup hr rabu nih.. plez sesangat.. vote PPC17:Mrsbong kat sini..

Sticky NOTE

http://www.emocutez.com
to all my followers & my silentz reader also..
click HERE for my wedding invitation..